WordPress vs Joomla

WordPress en Joomla zijn twee systemen die veel gebruikt worden. Toch zit er wel een verschil in beide systemen. Wij vergelijken Joomla en WordPress met elkaar, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Om te beginnen ben je wellicht nieuwsgierig naar de kosten. Beide systemen zijn gratis. Dit houdt in dat je beide systemen gratis kan installeren en gebruiken. Dit komt doordat beide systemen Open Source zijn. Dit wil zeggen dat ook iedereen er aan kan bijdragen. Beide systemen worden hierdoor constant doorontwikkeld.

Laten we dan eens kijken naar het marktaandeel van beide systemen. Marktaandeel zegt niet veel, maar het laat wel de populariteit van een systeem zien.

Marktaandeel WordPress
WordPress, waarschijnlijk heb je al weleens van het systeem gehoord. Dat is niet gek. WordPress is het meest gebruikte CMS om websites mee te maken. Met ongeveer 60% domineert WordPress de markt. WordPress is gestart als een Blog systeem. Dit zie je nog steeds terug. Het is erg gemakkelijk om een nieuw blogbericht of pagina aan te maken.

Marktaandeel Joomla
Joomla gaat al een tijdje mee. Het stond altijd bekend om de rommelige interface. Gelukkig is dat inmiddels, met de komst van Joomla 3, veranderd.  Joomla is na WordPress het meest gebruikte CMS. Het marktaandeel is 6,5%.

Grote community
De WordPress community is erg groot. Er werken dagelijks 100 ontwikkelaars aan de verbetering van het CMS. Dat doen ze op vrijwillige basis. Is er een lek? Dan wordt deze zo gemaakt!

Ook Joomla heeft een community. Deze community is alleen wel minder groot als die van WordPress.

Gebruiksvriendelijkheid
WordPress staat bekend om haar gebruiksvriendelijke CMS. Dit zie je ook terug aan het aantal websites die op wereldwijd op WordPress draaien; ruim 140 miljoen. Kom je er niet uit? Dan zijn er veel handleidingen online te vinden. De gebruiksvriendelijkheid heeft WordPress te danken aan de visie ‘Less is more’.

Joomla wordt niet altijd overzichtelijk ervaren. Het systeem heeft vele opties en instellingen die vaak overweldigend overkomen. Hierdoor schrikt een bezoeker vaak als hij voor het eerst het systeem ziet. Het is dus verstandig om wat tijd te reserveren voor het begrijpen van het systeem.

Website uitbreidbaar
WordPress kent vele gratis plugins, waarmee jij je website kan uitbreiden. Dat zijn er meer dan 45K. Je kan dus altijd je website voorzien van de juiste functionaliteiten. Joomla heeft meer dan 7K gratis plugins te bieden.

Support
Heb je een vraag over je website? Dan kan je bij miljoenen gebruikers terecht. Ook heeft WordPress haar eigen support forum, waar je binnen een aantal minuten gratis antwoord krijgt.

Ook Joomla kent een help portal. Deze is alleen niet zo extensief als die van WordPress.

Scoren in de zoekmachine
Zowel WordPress en Joomla zijn een goede match met Google. Google kan de codes van beide systemen goed doorlezen. Dit heeft uiteindelijk ook effect voor jouw positie in Google.

Wel maakt WordPress het scoren in de zoekmachine net wat makkelijker met de gratis Yoast SEO module. Deze module installeert YellowSite op iedere website.

Thema’s en templates
Je wilt graag dat je site er strak uitziet. Een goede thema en template kan hiervoor zorgen. WordPress heeft maar liefst 21.00 gratis up-to-date thema’s beschikbaar.

Joomla heeft 720 gratis templates. Joomla heeft twee soorten templates: frontend en backend.

Waarvoor leent het zich
WordPress is een gemakkelijk CMS. Het is geschikt voor kleine tot middelgrote websites. Wellicht een leuk weetje; Forbes, CNN en Sony zijn ook gebouwd in het WordPress CMS. Het kan dus ook grote platformen dragen.

Joomla! is het beste te gebruiken voor corporate websites en magazine websites, maar leent zich niet voor zeer complexe websites. Joomla is een CMS dat voornamelijk geschikt is voor kleine tot middelgrote e-commerce sites. Voorbeelden van websites die in Joomla gebouwd zijn: Harvard University en The Hill.

Conclusie
Zoals je wellicht weet, bouwt YellowSite al haar websites in WordPress. Deze keuze hebben wij uiteraard bewust gemaakt. We houden van eenvoud, dat is iets wat we bij WordPress terugzien. Joomla kan soms wat overweldigend overkomen voor een klant. WordPress is veel gemakkelijker te gebruiken, waardoor iedereen hiermee kan werken.